Crankbait

Crankbait: soorten en werptechniek

Crankbait is een populair kunstaas dat in vele maten en soorten gemaakt wordt. Het is erg makkelijk en zeer effectief om met dit type kunstaas te vissen. Doordat deze crankbaits de beweging van vissen imiteren, worden roofvissen er snel door aangetrokken.

Crankbaits komen hoofdzakelijk in twee verschillende soorten: met of zonder duiklip.

Predox Plug Big Joe 9 cm, crankbait met duiklip

Crankbait met duiklip

De meest voorkomende crankbait is die met een duiklip. Een grote lip aan de voorkant van de crankbait, welke ervoor zorgt dat het kunstaas duikt wanneer u het binnenhaalt.

De grootte en de vorm van de lip bepalen voor een goot deel de functionaliteit van het kunstaas.

Een grotere, langere lip betekend dat de crankbait dieper zal duiken. Een crankbait met een kortere lip zal minder diep duiken.
Wanneer u dus crankbaits met duiklippen in verschillende grote tot uw beschikking hebt, kunt u zelf bepalen hoe diep u wilt vissen.

Dan is daar nog de vorm van de duiklip. Dit heeft invloed op de manier waarop uw crankbait zich door het water beweegt en op de soorten gewassen in het water waar uw kunstaas zich doorheen beweegt.

Er zijn twee vormen van duiklippen die vaak voorkomen: rond en hoekig.
Hoekige lippen komen het vaakst voor op crankbaits die niet erg diep duiken. Dit omdat de hoekige lip door zijn vorm eerder van gewassen in het water afketst dan vast komt te zitten.
Ronde duiklippen zorgen dan weer voor een betere actie wanneer u dieper gaat vissen.

Als het gaat om vissen met kunstaas, kan het bijna niet makkelijker dan met een crankbait met duiklip. Simpelweg uw vislijn uitwerpen en weer binnenhalen; het kunstaas zal al het harde werk voor u doen. Ideaal voor beginners.

Crankbait zonder duiklip

Een wat meer gestroomlijnd kunstaas met een slankere body is de crankbait zonder duiklip. Dit kunstaas beweegt zich heel natuurlijk door het water wanneer het wordt binnengehaald, wat de aandacht van iedere roofvis trekt. Er zijn zelfs exemplaren met een rammelaar erin, wat eveneens vissen aantrekt.

Een crankbait zonder duiklip zinkt na het uitwerpen langzaam naar het diepe. Crankbaits zinken niet allemaal even snel. U zult dus moeten testen hoe snel uw kunstaas zinkt, zodat u goed kunt inschatten hoe diep u zit te vissen.

Een crankbait zonder duiklip binnenhalen

Net zoals een crankbait met duiklip binnenhalen is het tamelijk eenvoudig het kunstaas zonder duiklip binnen te halen: werp de lijn met daaraan het kunstaas uit, wacht tot de crankbait gezonken is tot de juiste diepte en haal de lijn binnen.

Er zijn wel wat technieken die u kunt toepassen om roofvissen beter te laten toehappen.
In plaats van de lijn in een vloeiende beweging binnen te halen, werkt het bij crankbait zonder duiklip beter als u de lijn binnenhaalt met een gevarieerde snelheid en wat ritme. Probeert u bijvoorbeeld eens de “stop & go” techniek. Hierbij haalt u het kunstaas binnen, maar stopt u steeds voor 3 tot 4 seconden om de crankbait te laten zinken, om vervolgens weer verder te gaan met het binnenhalen.

Een andere techniek die vaak wordt toegepast bij het vissen met een crankbait, is het zachtjes met het kunstaas langs het riet aan de waterkant af te vissen. Wanneer de crankbait dan vast komt te zitten in het riet, rukt u het los met een vlugge trekbeweging met de top van de hengel. Dit trekt vaak de aandacht van roofvissen en lokt een reactie uit.

De crankbait nodigt uit om te experimenteren met verschillende technieken voor het binnenhalen. Probeer steeds eens een andere manier en u zult zeker worden beloond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *